Aromatizovaný olej a ocet
6. 3. 2008
Méně znamená více, proto si dovolujeme doporučit střídmost v použitém množství bylinek. Každý člen rodiny může mít jinou chuť a jinak odolné chuťové buňky.
Postup přípravy octu:
Základem je 5% vinný ocet. Lístky a větvičky vybraného druhu dobře opláchneme a osušíme v čisté utěrce nebo v ubrousku. Vyhýbejme se velkému množství stonků, tekutina by mohla mít agresivní chuť. Zvolíme nejlépe tmavou láhev se šroubovým uzávěrem, kterou také omyjeme a vysušíme. Poté dovnitř vložíme bylinky a přelijeme octem tak, aby byly celé ponořené v tekutině. Bylinky, které vyčuhují nad povrch tekutiny, zaviní hořkost. Hotovou láhev pevně uzavřeme a necháme stát asi dva týdny. V případě, že nemáme nádobu z tmavého skla, uložíme láhev na tmavé místo. Bylinky občas zkontrolujeme. Po převzetí aroma ocet přefiltrujeme přes čisté plátno a naplníme do čisté a suché láhve.
Postup přípravy oleje je podobný postupu při přípravě octu:
Bylinky opláchneme, osušíme a po vložení do tmavé láhve přelijeme olejem nejlépe olivovým, stejně dobře nám poslouží i jiné rostlinné oleje. Olej aromatizuje asi měsíc. Má-li olej požadované aroma přecedíme ho přes plátno do čisté a suché láhve. Použili-li jsme třeba slunečnicový olej musíme ho spotřebovat rychleji než olej olivový, protože by mohl zhořknout.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář