Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věnec ze slaného těsta

1. 12. 2009

Věnec ze slaného těsta

Věnec ze slaného těsta Věnec ze slaného těsta
 

Pečení ze slaného těsta má dlouhou tradici. Důvodem k použití soli v těstě byla ochrana před hlodavci. Návodů na výrobu je velké množství. Liší se ve složení těsta, v délce pečení i v závěrečné úpravě. Některé návody nechávají těsto bez jakékoliv další úpravy, jiné naopak pomalují a nalakují každý kousek, takže původní materiál zcela zakryjí (ale zároveň tím chrání výrobek před moučnými moly).

 

My si dnes vytvoříme věnce vhodné k vánoční výzdobě. Při úpravě povrchu ponecháme část těsta původní a část pomalujeme.

 
Věnec ze slaného těsta
1 Materiál: hladká mouka, jemná kuchyňská sůl, voda, štětec, akrylové barvy, bezbarvý lak, vykrajovátka na cukroví. Postup: Hladkou mouku a sůl smícháme v poměru tři díly mouky, jeden díl soli, jeden díl vody. (Vody můžeme dát trochu víc)Vytvoříme tvárné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé přidáme sůl.
 
Věnec ze slaného těsta
2 Z dobře propracovaného těsta vyválíme dva válečky, z nich upleteme copánek.

 
Věnec ze slaného těsta
3 Věneček vytvoříme spojením konců copánku trochou vody.
 
Věnec ze slaného těsta
4 Věneček přeneseme na pečící papír a na plech.

 
Věnec ze slaného těsta
5 Vyválíme těsto a vykrajovátky vytvoříme hvězdičky, nebo jiné tvary. Uděláme váleček a nakrájíme ho na malé kousky, z nich uválíme kuličky.
 
Věnec ze slaného těsta
6 Hvězdičky a kuličky pomocí vody nalepíme na věnec.

 
Věnec ze slaného těsta
7 Těsto se peče dlouho, proto je lepší si vytvořít několik plechů dekorací a ty pak péct zároveň. Pečeme při 120°C 4-5 hodin. Rozhodující je velikost výrobků. Pečení velkého věnce může trvat i 6 hodin.
 
Věnec ze slaného těsta
8 Upečené věnce necháme vychladnout a pomalujeme je akrylovými barvami. Po zaschnutí barev nalakujeme z obou stran bezbarvým lakem.


Realizace: Alena Isabella Grimmichová, grimmich.cz

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář