Perníky
Celozrnný ovocný chlebíček
1/3 hrnku jablečného moštu
1 hrnek hrozinek
1/5 hrnku nakrájených datlí
1/3 hrnku sušeného nebo kandovaného ananasu
1/4 hrnku sušených meruněk
1 1/4 hrnku celozrnné mouky
1/2 lžičky soli
špetka kypřícího prášku
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky kardamomu
1/8 másla
1/4 hrnku medu
2 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
V hrnci prohřejeme mošt a sušené ovoce a necháme přikryté odležet do druhého dne. Mouku prosijeme spolu s kořením. V míse našleháme med, máslo a vejce. Vmícháme mouku, ovoce a nakonec ořechy. Uplácáme bochník potřeme máslem a pečeme na vymaštěném plechu 3 až 3 1/2 hodiny při 170 °C.
Mrkvovec (dýňovec, řepovec, makovec...)
1/2 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení, lze použít i olej
1/2 hrnku medu
1 vejce
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
1/2 hrnku hrozinek
1/2 hrnku hrubě nasekaných ořechů
asi 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo vody
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)
1/4 hrnku slunečnicových semínek na ozdobu
V jedné míse promícháme mrkev, ořechy, hrozinky, džus, rozpuštěné máslo nebo olej, rozšlehaná vejce a rozehřátý med. Ve druhé míse všechny suché přísady. Nakonec jemně smícháme obě části. Nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Mrkvovec má mnoho variant, místo mrkve, ořechů a hrozinek se dá použít cokoliv jiného (nastrouhaná dýně nebo cukrová řepa, mletý mák, kandované ovoce, kokos, ovesné vločky, banán...). Podobně se dělají ovesné keksy, populární v Americe.
Ovocný chlebíček
75g másla
75g přírodního cukru
2 lžíce medu
1 vejce
200g celozrnné mouky
1 lžička prášku do perníku
špetka soli
1 hrnek malých kousků různého ovoce
5 lžic mléka nebo vody
Utřeme máslo s cukrem, postupně vmícháme med a vejce a nakonec opět postupně zbytek surovin. Peče se ve formě na biskupský chlebíček ve střední troubě asi 3/4 hodiny.
Perník jako od babičky
1/2 kg mouky
prášek do perníku
9 lžic oleje
1 lžíce kakaa
1 vejce
250g rozehřátého medu
vlažná voda
Ze všech surovin kromě vody vymícháme těsto, vodu přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo právě tak řídké, aby šlo nalít do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme ve střední trobě asi 1/2 - 3/4 hodiny.
Perník ruský
asi 3/4 kg hladké mouky
300g medu
štáva a kůra z jednoho citronu
3 žloutky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička tlučeného hřebíčku
8 lžic oleje
kandované ovoce, hrozinky, ořechy, rum, zavařeninu atp. na nádivku
Žloutky, med a prášek do pečiva utřeme, vmícháme olej, koření, štávu a kůru z citronu a tolik hladké mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vyválíme z něj dvě placky velikosti plechu. Spodní placku na plechu poklademe nádivkou, zakapeme rumem a zakryjeme druhou plackou. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny. Po vychladnutí potřeme polevou a posypeme ořechy.