Nápoje
Bowle třešňové
100 g medu
0,5 kg třešní
2 lžíce rumu
0,7 l červeného vína nebo třešňového či višňového medového ovocného vína
1 citrón
2 dcl sodovky
Omyté vypeckované třešně dáme do skleněné nádoby, zakapeme rumem, citronovou šťávou a medem, zalijeme polovinou vína, promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Zalijeme zbytkem vína, vychlazenou sodovkou a podáváme.
Likér bezinkový
6 l dobře vyzrálých kuliček bezu černého
2 l vody
3 vanilkové cukry
150 g mleté černé kávy
1 - 1,5 kg medu
2 l tuzemského rumu
Bezinky povaříme ve vodě 15 minut; před koncem varu vsypeme kávu a po odstátí scedíme. Po vychladnutí doplníme vanilkový cukr, med a rum.
Likér rybízový
1 litr rybízové šťávy
1 litr rumu
0,8 kg medu
Rybíz rozmačkáme a necháme několik dní nakvasit. Vylisujeme šťávu, přidáme rum a med.
Likér vaječný
200g medu
300ml smetany
8 žloutků,
2 celá vejce
2 vanilkové cukry
tuzemský rum
Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím tuzemského rumu.
Likér višňový
1/2 litru višní
2 kousky skořice
několik hřebíčků
1 rozkrojený nezralý vlašský ořech
1/2 kg medu
1 litr rumu
Ve skleněné nádobě necháme stát 14 dní, poté likér scedíme a stočíme do lahví.
Punč kávový
3 lžíce medu
1 dcl rumu
2 dcl bílého vína nebo jablečné ovocné medoviny
0,5 l kávy
Do horké kávy vmícháme ostatní ingredience a podáváme.
Punč vánoční
6 sklenic jablečného džusu (zčásti možno "vylepšit" jablečným vínem, příp. 1 dcl whisky)
7 kousků skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku (alternativně možno použít hřebíček)
1/4 hrnku medu
3 lžíce citrónové šťávy
1 lžička strouhané citrónové kůry
2 hrnky neslazené ananasové šťávy
V přikryté nádobě zahříváme džus, víno a jeden kousek skořice až téměř k varu. Přidáme další přísady a ještě chvíli zahříváme. Scedíme do sklenic, každou sklenici ozdobíme kouskem skořice. V teplém období roku se podává vychlazený.
Vitamínová bomba proti nachlazení
zelený čaj
šťáva z jednoho grepu
šťáva z jednoho citronu
několik lžiček medu
Do čerstvě uvařeného zeleného čaje přidáme šťávu z jednoho grepu a z jednoho citronu, podle chuti osladíme medem. Pijeme každé ráno.