Marinády na kuře, kuřecí křídla atp.
Marinády na kuře, kuřecí křídla atp.
I.
1/2 hrnku sojové omáčky
1/2 hrnku medu
2 lžíce melasy
2 lžíce chili omáčky
1 lžička mletého zázvoru
2 stroužky česneku
II.
1 hrnek medu
1/4 hrnku sojové omáčky
2 stroužky česneku
III.
1 hrnek medu
1/2 hrnku sojové omáčky
2 lžíce kečupu
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
IV.
1 lžíce třeného česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých lístků máty
1 lžíce másla
šťáva z 1 citronu
1/4 hrnku medu
V.
1/2 hrnku medu
2/3 hrnku hořčice
Šťáva z 1/2 citronu
1 lžička karí
3 stroužky utřeného česneku
1 lžička pepře
VI.
2 lžíce medu
2 lžíce plnotučné hořčice
1 citron na kolečka nakrájený
sůl
________________________________________________________________
Thajská marináda na kuřecí křidélka
4 stroužky česneku,
1 lžíce barevného pepře drceného,
koriandr mletý,
zázvor,
sojová omáčka,
2 lžíce medu,
100 g kečupu,
grilovací koření
olej.
Příloha: 400 g rýže, mražený hrášek, červená paprika
Postup při marinování (pro všechny marinády): přísady smícháme a směsí potřeme naporcované kuře. V chladu necháme odležet alespoň 1 hodinu. Pečeme jako obvykle.
Mleté maso zapečené s fazolemi
1 kilo mletého masa (vepřové + hovězí)
2 hrnky nakrájené cibule
1/4 hrnku oleje
2 hrnky kečupu
1/2 hrnku medu
2 lžíce hořčice
1 lžička soli
2 lžíce vinného octa
4 hrnky uvařených malých bílých fazolí
Cibulku osmažíme do zlatova. Přídáme mleté maso a za stálého míchání zprudka smažíme. Jakmile cibulka začne hnědnout přidáme další ingredience a promícháme. Přelijeme do pekáčku a zapékáme v ostré troubě asi 30 minut.
Pomerančové kuřecí řízky
6 kuřecích řízků
125 g másla nebo tuku
180 ml pomerančového koncentrátu
1/4 hrnku medu
3/4 hrnku strouhanky
1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička papriky
1/4 lžičky tymiánu
1/2 lžička soli
Řízky potřeme rozpuštěným tukem. V misce smícháme pomerančový koncentrát a med. V jiné misce smícháme strouhanku, mouku, papriku, tymián a sůl. Rízky namočíme ze všech stran v pomerančové směsi a obalíme ve strouhance. Vložíme do pekáčku, přelijeme zbývajícím máslem a zbývající směsí medu a pomerančového koncentrátu. Pečeme při 190 °C 45 až 50 minut.
Pstruh (losos) na roštu
6 řízků ze pstruha nebo lososa
marináda:
1/2 hrnku suchého bílého vína
1/4 hrnku medu
1/4 hrnku sojové omáčky
2 stroužky utřeného česneku
1/4 hrnku sezamového nebo jiného oleje
Potřeme řízky marinádou a v chladu necháme odležet přes noc. Grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.
Šunková sekaná
1/4 kg mleté šunky
1/4 kg mletého vepřového
1/4 kg mletého hovězího
2 hrnky kukuřičných lupínků
2 vejce
1/4 hrnku medu
1/2 lžičky papriky
1/4 lžičky šalvěje
1/4 kostky drůbežího vývaru
1 lžička hořčice
sůl
Promícháme a v pekáči upečeme v troubě. Servírujeme s bramborovou kaší a s houbovou omáčkou.
Teriyaki
1 roštěnec
1 hrnek sojové omáčky
1/2 hrnku medu
3 kousky kandovaného zázvoru, nakrájené
1 stroužek česneku
Na pánvi smícháme všechny přísady, na mírném ohni promícháváme dokud se nespojí a nalijeme na nakrájené roštěnky. Necháme v chladu odležet asi 2 hodiny. Pečeme v mírné troubě.
Thajská omáčka k namáčení (dip) pro pečené kuře
1/2 hrnku medu
1/4 hrnku arašídového másla
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1/8 lžičky drcených sušených ostrých papriček
Vše důkladně promícháme. Kousky kuřete při jídle namáčíme do omáčky.