Koláče a dorty
Citrónová poleva na dorty a perníky
250 g změklého másla
1/4 hrnku medu
1 vanilkový cukr
3/4 odtučněného sušeného mléka
citrónová šťáva a kůra ze dvou citronů
V míse smícháme med, máslo a vanilkový cukr. Po částech přidáváme sušené mléko, citrónovou šťávu a kůru. Mícháme, dokud poleva není hladká. V případě potřeby zahustíme sušeným mlékem nebo zředíme šťávou.
Citronový dort
1 sáček želatiny (s citronovou nebo pomerančovou příchutí)
1/2 hrnku vody
štáva z 1/2 citronu
1/2 hrnku medu
1 malé neslazené kondenzované mléko
250 g piškotů nebo dortový korpus
Kondenzované mléko dáme v předstihu do ledničky. V horké vodě rozpustíme želatinu. Přidáme med a citronovou štávu a dobře promícháme. Zchlazené mléko našleháme a lehce vmícháme do roztoku. Na dno dortové formy dáme vrstvu piškotů (nebo korpus) a přelijeme roztokem. V lednici necháme ztuhnout.
Datlový dort
2 hrnky strouhanky
1 lžička prášku do pečiva
2 hrnky medu
1 hrnek vlašských ořechů
1/2 hrnku mouky
4 vejce
2 hrnky krájených datlí
1 vanilkový cukr
šlehačka
Našleháme žloutky a postupně přidáváme med. Do směsi přidáváme předem promíchané suché přísady, ořechy, datle a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Rozprostřeme ve vymazané a moukou vysypané formě. Pečeme asi 30 minut, dokud koláč při stlačení ve středu nezačne pružit. Podáváme horký zdobený šlehačkou.
Dýňový dortový korpus
1/2 hrnku medu
1/2 lžičky skořice
3 hrnky strouhané dýně
špetka soli
5 rozšlehaných vajec
1 1/2 hrnku kondenzovaného neslazeného mléka
1 vanilkový cukr
karamel z 1/2 hrnku cukru
na ozdobu:
1/2 hrnku šlehačky
1 lžíce medu
1/4 lžičky zázvoru
Postupně smícháme med, skořici, sůl, dýni, vejce, mléko a vanilkový cukr. Nalijeme do formy vylité karamelem. Pečeme ve střední troubě něco přes 1 hodinu, dokud špejle zastrčená do středu korpusu není suchá. Korpus vyklopíme a zdobíme šlehačkou smíchanou s medem a zázvorem.
Holandský zázvorový koláč
200g másla
5 žloutků
5 bílků na sníh
200g mouky
1 lžička prášku do pečiva
150g rozehřátého medu
několik kousků čerstvého zázvoru uvařeného v cukrové vodě (nebo kandovaného)
Máslo utřeme se žloutky, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a med. Nakonec vmícháme nakrájený zázvor a sníh. Vlijeme do vymazané formy a pečeme v mírné troubě asi 50 minut.
Jablečný koláč s máslovou drobenkou
1 kg jablečného pyré
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
na drobenku:
1/2 hrnku ořechů
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku celozrné mouky
1/4 hrnku másla
1/4 hrnku medu
Do robota vložíme ořechy a několika krátkými pulsy rozsekáme na kousky. Přidáme mouku a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a med a znovu krátce promícháme až se vytvoří sypká drobenka, směs se nesmí spojit. Pyré rozprostřeme na plech, posypeme kořením a drobenkou a pečeme dokud nezezlátne. Podává se nejlépe horký, přelitý teplým řídkým vanilkovým pudinkem nebo šodo.
Krém do medovníku
1/4 l mleka
2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu
15dkg cukru (opet jemny)
15dkg masla
8dkg strouhanych vlasskych orechu
Utreme maslo s cukrem do peny, pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.
Medovnik Release 2.0 paní
Urcite se dela ve vice verzich ale tato je rozhodne dost jedla na to, aby medovnik rychle zmizel pod naporem stravniku. :-). J. P.
4 zloutky
75 cukru na peceni (jemny)
150g hrube mouky
1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva
100g medu
2 lzice vody
snih ze 4 bilku
cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl)
hracickove mohou udelat z cukru karamel
na posyp: nastrouhany pernik na strouhani
Zloutky s cukrem utreme do peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty, musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva. Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo; podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu) Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj - pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.
Vánoční dort
4 lžíce kukuřičného škrobu
3/4 hrnku medu
2 hrnky vody
1 vanilkový cukr
1/2 lžička mandlové příchutě
sníh ze tří bílků
šlehačka
Vodu med a vodu spolu krátce povaříme, přidáme vanilkový cukr a mandlovou příchuť. Horkou směs nalijeme na sníh a šleháme dalších 10 minut, resp. dokud směs nezhoustne. Nalijeme do pekáčku a pokryjeme šlehačkou. Ozdobíme višněmi, oříšky atp. Na několik hodin dáme vychladit.