Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jídla masitá

22. 5. 2008

Glazované jehněčí

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 kila jehněčí kýty

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku, utřené

  • 2 sušené papričky chilli podrcené

  • 2 hrnky slepičího bujónu

  • 4 hrnky rajčatového protlaku

  • 1 bobkový list

  • sůl a pepř

glazura:

  • 6 sušených papriček chilli

  • 4 hrnky vařící vody

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 lžička pomerančové kůry

  • 1 hrnek jogurtu

  • sůl

Plátky kýty se osmaží na oleji ze všech stran a vyjmou z oleje. Do oleje vložíme nakrájenou cibuli a česnek a krátce osmažíme, přidáme papričky chilli, protlak, bujón, sůl a koření. Krátce provaříme a vrátíme kýtu. Přikryjeme a pečeme 2 až 2 a půl hodiny dokud maso není zcela měkké. Papričky na glazuru přelijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. V mixeru rozmixujeme papričky, 1 hrnek vody, med a pomerančovou kůru. Kýtu vyjmeme z omáčky potřeme glazurou a pod grilem necháme zkaramelizovat. Podává se s omáčkou ozdobené osoleným vychlazeným jogurtem.
 

 


Glazovaná šunka

  • na 2 kila vařené šunky:

  • 1/4 hrnku celých hřebíčků

  • 1/4 hrnku tmavého syrobu

  • 2 hrnky medu

  • 200g másla

Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu, syrobu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut . Pečeme asi 1 hod při 170 stupních, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.
 

 


Grilované roštěnky 'Texas'

  • 4 roštěnky

  • 1/4 hrnku medu

  • 4 stroužky česneku (utřené)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička hrubě mletého pepře

  • 2 lžičky hořčičného prášku

  • 2 lžičky chilli

Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.
 

 


Kapr v pikantní omáčce

  • 1 kapr naporcovaný

  • 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno

  • 4 dl rajčatové šťávy

  • šťáva z jednoho citrónu

  • 3 dl bílého vína

  • 2 lžičky sójové omáčky

  • 6 vlašských ořechů

  • 12 bobkových lístků

  • 2 lžíce medu

  • 4 lžíce vody

  • řeřicha

  • pepř, sůl, olej na smažení

Kousky kapra pokapeme citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
 

 


Kuřecí prsíčka zapečená se sýrem

  • prsíčka ze dvou kuřat

  • 2 lžičky kořenící soli

  • 6 tenkých plátků slaniny

  • 1/3 hrnku medové majonézy

  • 1 lžíce sušené cibule

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • 1 hrnek nakrájených čerstvých hub

  • 2 hrnky strouhaného sýra

  • 2 lžíce petrželky

Prsíčka promneme s kořenící solí a necháme v chladu půl hodiny odležet. V misce smícháme medovou majonézu a sušenou cibuli. Polovinu uschováme v ledničce. Na pánvi osmažíme slaninu do křupava a vyjmeme. Na pánvi krátce osmažíme prsíčka z obou stran. Prsíčka přendáme do zapékací misky, zakapeme majonézou a zakryjeme houbami a slaninou. Zasypeme sýrem a zapékáme asi 15 minut. Ozdobíme petrželkou a servírujeme se zbytkem medové majonézy.
 

 


Kuřecí salát Santa Anna

  • 180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • 1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik

  • 1/2 hrnku na jemno nakrájené cibule

  • 1/2 hrnku nakrájených hub

  • 4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů

  • 1/4 hrnku nakrájených ředkviček

dresink:

  • 1/3 hrnku vinného octa

  • 1/3 hrnku medu

  • 1 lžička dobromysle

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/4 lžičky pepře

  • 1/8 lžičky cayennského pepře

Kuřecí maso marinujeme v 1/4 hrnku dresinku přes noc. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme zprudka na pánvi. Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme jen dokud mírně nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.