Další recepty
Nakládaná dýně (broskve, hrušky)
6 litrů ovoce
1 litr vinného octa
6 hrnků medu
1 lžíce mletých hřebíčků
1 kousek zázvoru
5 kousků skořice
Ovoce oloupeme, případně nakrájíme. Z medu a octa uvaříme syrup spolu s kořením vloženým do plátěného pytlíku. Vložíme ovoce a vaříme do poloměkka. Odstavíme, přikryjeme a necháme stát přes noc. Odstraníme pytlík s kořením a plníme do sklenic. Ovoce přelijeme syrupem. Sterilizujeme ve vařící lázni 20 minut.
Švestkový kompot
4 litry švestek
2 hrnky octa
3 hrnky medu
1 lžíce hřebíčků
1 několik kousků skořice
1 lžíce nového koření
Omyjeme švestky a dáme do mísy. V hrnku povaříme (asi 10 minut) ostatní ingredience a roztok nalijeme na švestky. Necháme stát přikryté přes noc. Přivedeme k varu a chvilku vaříme (švestky se nesmí rozvařit). Naplníme do sklenic, uzavřeme a sterilizujeme ve vařící lázni 10 minut.