Bezmasá jídla
Cibule zapečená s estragonem
6 cibulí
3 lžíce balzamikového octa
1/4 hrnku medu
1/2 lžičky estragonu
Cibuli oloupeme a na vrcholu nařízneme do tvaru kříže. Vložíme do pekáčku zalijeme zálivkou z ostatních ingrediencí. Necháme 1 hod. odležet a pečeme 30 - 40 minut.
Dýně nadívaná
1 malá dýně (s průměrem cca 25 cm)
4 jablka na kostičky nakrájená
1 hrnek hrozinek
1 hrnek nasekaných ořechů
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
2 pomeranče, oloupané a nakrájené nebo 1 lžíce citronové štávy
1/2 hrnku medu
U dýně odřízneme vrcholek a odstraníme semena. Smícháme ostatní přísady a naplníme jimi dýni. Přikryjeme odříznutým vrcholkem jako pokličkou. Pečeme na plechu v troubě dokud dužnina dýně není měkká (asi 1 hodinu).
Dýně pečená s bylinkovým máslem
2 - 3 menší dýně s pevnou dužninou (Hokkaido atp.)
1,5 lžičky petrželky
1,5 lžičky šalvěje
1 lžička rozmarýny
1 lžička tymiánu
3 lžíce rozpuštěného másla
1/3 hrnku medu
Dýně rozpůlíme (pokud jsou velmi malé tak jen odřízneme vrcholek a vydlabeme) a odstraníme semena. Vložíme na vymaštěný plech a pokapeme máslem s bylinkami. Pečeme při 170 °C do poloměkka. Zakapeme medem a dopečeme. Zalijeme zbylým bylinkovým máslem a podáváme.
Dýně pečená s Worcestrovou omáčkou
2 menší dýně
1/4 hrnku medu
2 lžíce másla
2 lžíce mletých vlašských ořechů
2 lžíce hrozinek
2 lžičky Worcestrové omáčky
Dýně podélně rozpůlíme, nevydlabáváme. Pečeme při 170 °C do měkka (asi 45 minut). Vydlabeme semena a dužninu, pokameme směsí ze zbylých ingrediencí. Zapečeme dalších cca 10 minut.
Fazole pečené s rajčaty
2 hrnky předem uvařených fazolí
1 hrnek rajčat
1 cibule
1/2 hrnku medu
1 lžička francouzské hořčice
špetka jedlé sody
(3-4 plátky slaniny)
olivový olej
Vše promícháme a pečeme v mírné troubě až do zhoustnutí. Podáváme s kečupem.
Houbová smaženice
1,5 lžičky sezamového oleje
2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake)
1/2 hrnku nastrouhaných mrkví
2 lžíce sojové omáčky
2 - 3 lžíce suchého sherry
1 lžíce medu
1/2 hrnku zeleninového vývaru
1 zelená cibulka, jemně krájená
Ve woku rozehřejeme olej a 4 minuty velmi zprudka smažíme houby. Přidáme mrkev a pokračujeme ve smažení další 3 minuty. Přidáme sojovou omáčku, sherry, med a vývar, přikryjeme a dusíme 2 minuty. Ozdobíme zelenou cibulkou.
Kapustové karbanátky ve sladkokyselé omáčce
1/2 kg kapusty
1 cibule
2 housky namočené v mléce
2 lžíce tuku na osmažení cibule
2 vejce
asi 4 lžíce strouhanky
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky worcestrové omáčky
sůl
omáčka:
1 hrnek medu
3/4 hrnku vinného octa
2 lžíce kukuřičné škrobové moučky
1/4 hrnku vody
Uvařenou kapustu umeleme spolu s houskou, vmícháme osmaženou cibulku a ostatní přísady. Tvoříme karbanátky (asi poloviční velikosti než obvykle), obalíme v mouce opečeme na oleji do růžova a vyjmeme. Omáčku spojíme na téže pánvi a vložíme karbanátky zpět. Na mírném plameni doděláváme asi 30 minut.
Medový špenát
4 velké brambory,
4 šalotky,
3 lžíce podzemnicového oleje,
350 g hub šitake,
2 stroužky česneku,
350 g špenátových listů,
2 lžíce sherry,
2 lžíce medu,
100 g modrého sýru.
Brambory uvaříme do poloměkka, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi osmažíme nakrájenou šalotku a houby šitake. Přidáme česnek a mladé špenátové listy. Po zvadnutí listů přidáme směs medu a sherry, kterou jsme před tím rozmíchali v misce. Směsí špenátu a hub plníme vydlabané brambory a zapékáme modrým sýrem.
Mrkev dušená v alobalu
1/2 kila mrkve
2 lžíce másla
2 lžíce medu
koření: pepř nebo kuře tobaco nebo některá z marinád na kuře
sůl
Mrkev nakrájenou po délce na čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a zasypeme kořením, posolíme. Grilujeme při mírné teplotě 30 - 40 minut. Před podáváním promícháme. Výborné, pokud na své BBQ chcete pozvat i vegetariány, nebo jako příloha ke kuřeti v medové marinádě.
Mušličky s uzeným sýrem tofu
1/2 kg těstovin mušliček,
2 lžíce citrónové šťávy,
8 nakrájených jarních cibulek,
5 stroužků česneku,
2 lžíce rajčatového protlaku,
1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru,
2 lžíce medu,
250 g uzeného sýry tofu,
špetka tymiánu,
pepř, sůl,
rostlinný tuk,
ocet.
V osolené vodě s jednou čajovou lžičkou citrónové šťávy uvaříme těstovinové mušle. Na rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Přidáme zbytek citrónové šťávy, rajčatový protlak, ocet, med, na kostky nakrájený sýr tofu a asi 5 minut podusíme. Uvařené mušličky scedíme, ihned promícháme s omáčkou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Novoanglické zapečené fazole
1/4 kila slaniny
1/2 hrnku nakrájené cibule
3/4 hrnku medu
4 lžičky hořčice
1 lžička soli
1/8 lžičky kayánkého pepře
4 hrnky uvařených malých bílých fazolí
Na pánvi orestujeme cibulku a slaninu, vmícháme med, hořčici, sůl a pepř. Do pekáčku vložíme vrstvu fazolí a zalijeme směsí. Zapékáme při 160 °C dokud se tekutina nevsákne.
Palačinky s medem
1/2 l vody
mouka hladká dle potřeby
1vejce
olej na smažení
med
Palačinky děláme obvyklým způsobem, horké na pár vteřin ponoříme do teplého medu nebo medem jen pokapeme.
Rýžový puding
2 hrnky vařené kulatozrnné rýže
2 hrnky mléka
1/2 hrnku medu
1 hrnek hrozinek
3 vejce, našlehané
Ingredience promícháme a vlijeme do máslem vymazané formy. Navrchu poprášíme skořicí a muškátovým oříškem. Pečeme v troubě při 170 °C asi 1 hodinu.
Sója po čínsku
1 krabička sojového granulátu,
2 lžíce kukuřičného škrobu,
2 lžíce sojového oleje,
1 lžíce sojové omáčky,
1 lžíce pepře,
1 lžíce sladké papriky,
1 lžíce curry,
sůl,
1 cibule,
1 lžíce medu,
Sojový granulát uvaříme ve vodě asi 20 minut. Vodu vylijeme a přidáme kukuřičný škrob, sojový olej, sojovou omáčku, pepř, sladkou papriku, curry, sůl a med. V této směsi granulát necháme marinovat. Sojové maso orestujeme a přidáme cibuli. Podáváme s vařenou rýží.
Španělské fazole zapečené
1 kg vařených fazolí
1 zelená paprika
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
1 cibule
150 g ostrého kečupu
1/4 hrnku medu
1 hrnek strouhaného ostrého sýra
1 hrnek strouhanky
sůl, pepř, paprika dle chuti
Na pánvi na másle zpěníme cibuli, papriku a česnek. Smícháme s fazolemi, kečupem a medem a nalijeme do formy. Sýr promícháme se strouhankou a kořením a nasypeme na fazole. Zapékáme v troubě při 180 °C dokud sýr nezrůžový.
Těsto na pizzu z celozrnné mouky
20g droždí
1 hrnek teplé vody
2 hrnky celozrnné mouky
1 lžička soli
1 lžíce medu
Droždí rozdrobíme v teplé vodě a necháme 10 minut na teplém místě. Promícháme mouku se solí, v mouce uděláme důlek, do něj nalijeme med a droždí a vypracujeme vláčné těsto. V teple necháme několik minut vykynout. Vyválíme tenkou placku, několikrát ji propíchneme vidličkou a poklademe náplní podle gusta. Peče se do křupava.
Těstoviny s ořechy
Uvařené a scezené těstoviny promícháme se zpěněným máslem, medem, nastrouhanými vlašskými ořechy a podáváme. Med i ořechy můžeme krátce předem osmažit na másle. Osmažit dozlatova na másle (nebo nasucho) je možno i těstoviny, předtím než se zalijí vodou (nebo mlékem) a dají vařit.